Len de Bruin: 'Het positieve effect van een verwendag ebt lang door.' (foto: Diana Derks)
Len de Bruin: 'Het positieve effect van een verwendag ebt lang door.' (foto: Diana Derks) Foto: Martijn Schwillens
VRIJWILLIGER VAN DE WEEK

Len zorgt voor afleiding, de eerste stap naar genezing

Algemeen 1.223 keer gelezen

BOXMEER | Het is niet voor het eerst dat Len de Bruin een podium krijgt in deze krant. Niet gek, gezien ze al sinds decennia als vrijwilliger actief is binnen de oncologie-afdeling van het Maasziekenhuis Pantein. In die jaren heeft ze veel activiteiten georganiseerd voor de patiënten. “Het gaat écht om de afleiding.”

Misschien was Len wel de eerste vrijwilliger in het Maasziekenhuis. Eerder leerde ze kinderen op de Bakelgeert-basisschool breien en haken. Via dat pad kwam ze het ziekenhuis binnen, om de patiënten een nieuwe hobby te geven. “Dat zorgt namelijk voor afleiding. Wie ziek is maar met afleiding bezig is, heeft de eerste stap naar genezing gezet.” Later, toen de Boxmeerse de pensioenleeftijd kreeg, zag ze geen reden om ineens met het creatieve werk te stoppen, integendeel. “Ik kon mijn patiënten niet missen.” Inmiddels is het acht jaar geleden dat de ‘Creabea’s’ werden opgericht. En nog steeds zit iedere bijeenkomst vol.

Patiënten die bij de Creabea’s aan de slag gaan, zijn een middagje bezig met allerlei kunstzinnige acitiviteiten, van schilderen tot breien tot het maken van leuke (kerst)decoraties. Maar ook lichamelijk worden patiënten uitgedaagd, bijvoorbeeld met yoga, ‘dansend in balans’ of een klankschalensessie. “Tevens organiseren we jaarlijks de verwendag. En zelfs meermaals de workshop Look Good Feel Better, een verwenmoment met tips voor gezicht en haar samen met een team kappers en visagistes. Op zo’n dag zetten we de mensen even lekker in het zonnetje. Dan komen ze naar het ziekenhuis zonder dat ze een uitslag krijgen. Dat is zo mooi om te zien.”

Sowieso is de reactie van de deelnemers, en de wetenschap zo veel voor hen te kunnen betekenen, voor Len dé drijfveer om dit vrijwilligerswerk te doen. “Die glimlach van mensen, het dankbare, dat vind ik nog dagelijks mooi.” Niet voor niets wil ze tot in het oneindige Creabea blijven. Grote kans dus dat dit niet het laatste artikeltje over Len zal zijn.

Zelf ook ‘Vrijwilliger van de week’ worden? Of ken je een vrijwilliger die ook eens een podium verdient? Laat het ons weten! Stuur een bericht met een naam en contactgegevens naar redactie@demaasdriehoek.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant