Koos.
Koos. Foto: De Maas Driehoek

Zeg eens, hoefden die Romeinen nooit uit de broek?

Algemeen 1.191 keer gelezen

De zuurpruimen onder ons beleven hoogtijdagen. Ze gaan weer tekeer op diverse sites, waar ze anoniem, soms in kennelijke staat, tamelijk vaak onwetend, maar veelal dom, hun reacties kunnen geven op de staat van de wereld in het algemeen en de lulligheden in het bijzonder. Het kan schriftelijk, ver weggedoken in hun eigen hol, voor niemand te herkennen of te vinden.

Dezer dagen biedt de gemeente Land van Cuijk extra voer voor gescheld en getier. Aan maar liefst twee omstreden projecten in het hartje van Cuijk gaat de gemeente geld uitgeven. Omstreden omdat het niet gaat (lekker concreet en alom als noodzakelijk gezien) om woningbouw of wegenaanleg. Nee, de gemeente doet frivool door een Romeinse Tempel, die er 2000 jaar geleden (“bewijs dat maar eens”) zou hebben gestaan, na te bouwen. Die grap kost een ton of drie en moet 6.000 toeristen per jaar gaan trekken, eigenlijk niet zo veel, ruim 100 per week. Tegenstanders noemen het een “potsierlijk gedrocht”.

Mooi of niet, zinvol of niet, historisch verantwoord of niet, de gemeenteraad heeft vorige week besloten dat de Tempel van tien bij tien meter in de pastorietuin er gaat komen.

Ongeveer tegelijkertijd dendert de discussie over de noodzaak van een openbaar toilet door. Die voorziening gaat de goegemeente 1,5 ton kosten. Waarbij de vrees wordt geuit dat ze straks op tal van andere plaatsen ook openbare toiletten willen hebben. Hoe ongelooflijk hard nodig zijn die dingen? Is er voor de billen knijpende medeburger niet een goedkopere oplossing te vinden? Al is het maar een dikke eik, een café in de buurt of een eenzame heg? Als ik mopper dat ze in Gaza-stad wel wat beters zouden weten te bedenken voor dit geld, ben ik natuurlijk erg flauw aan het doen, maar we mogen af en toe toch wel even stilstaan bij de decadentie van onze wereld, of de onschatbare rijkdom?

Kunnen we niet op zijn minst een compromis bedenken voor die twee omstreden projecten in Cuijk, samen goed voor een slordige half miljoen?

Het antwoord op deze vraag vond ik ergens – oh ironie – op de social media. Wat te denken van een toilet in de Romeinse Tempel? Die zal er 2000 jaar geleden toch ook wel zijn geweest? Je maakt me niet wijs dat die Romeinen nooit uit de broek moesten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant