Koos.
Koos. Foto: De Maas Driehoek
COLUMN

‘Het kost wat. Maar bouw gemeentehuis wordt niet twee jaar stilgelegd’

Algemeen 2.715 keer gelezen

Oei, dat was op het nippertje. Maar we kunnen opgelucht adem halen: de nieuw- en verbouw van het gemeentehuis in Boxmeer kan doorgaan. Of ik gek doe? Nee, want een maand geleden zag het er nog serieus naar uit dat die bouwklus van 18 miljoen twee jaar zou komen stil te liggen. Dit behoeft uitleg. Want van het persbericht van wethouder Bouke de Bruijn word je niet wijzer. Beter gezegd: dat is pure misleiding. Ze doet alsof ze blij is dat ze voor 9,5 ton het oude postkantoor tegenover dat gemeentehuis in Boxmeer heeft kunnen kopen en dat ze er nu voor kan zorgen dat daar woningen komen.

Beste mevrouw de wethouder, u zwetst. Al jaren geleden had een particulier er tekeningen liggen voor appartementen. Dat was een prachtig plan, als je het mij vraagt. Maar een eigenzinnige stedenbouwkundige vond het niet mooi en het gemeentebestuur (van toenmalig Boxmeer) durfde de knoop niet door te hakken. Gevolg: al jaren kijkt winkelend Boxmeer tegen een slooppand aan. De (terecht) chagrijnige eigenaar van het postkantoor dacht toen, na jaren van tegenwerking: ik niet bouwen, dan jullie ook niet. Dus stuurde hij deze zomer de gemeente een advocaat op zijn dak: die had wat puntjes gevonden om de nieuwbouw van het gemeentehuis twee jaar tegen te houden. Je begrijpt dat er toen enkelen slecht gingen slapen. De enige oplossing om niet ten aanschouwe van het ganse volk voor schut te gaan: de boze ‘buurman’ zijn bezwaar laten intrekken. Hoe je dat doet? Door de portemonnee te trekken en het postkantoor van de teleurgestelde buurman te kopen. Aldus is nu in rap tempo geschied, voor de hoofdprijs uiteraard. Mondje dicht graag. 

De gemeente blij dat er nu woningen/appartementen kunnen komen? Die hadden er al jaren kunnen staan. De wethouder vindt het een financieel verantwoorde aankoop. Kan wel zijn, maar de gemeente betaalt nu tonnen extra. Waarom niet al jaren geleden een bouwvergunning afgegeven, tegen de zin in van de almachtige stedenbouwkundige? Inderdaad, dan moet je als wethouder wel ruggengraat hebben.

Ben ik het nou die zwetst? Beste leden van de gemeenteraad: ga eens de gedetailleerde tekeningen bekijken die al jaren ergens in een gemeentelijke bureaulade liggen. En vertel me dan of de gemeente inderdaad zo’n geniale zet heeft gedaan als die zelf in het persbericht veronderstelt.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant