Lijkt het voorzitterschap jou wel iets?
Lijkt het voorzitterschap jou wel iets? Foto:

Ben jij een daadkrachtige voorzitter?

Algemeen 1.515 keer gelezen

REGIO | Welzijn Ouderen Land van Cuijk is op zoek naar een nieuwe voorzitter. De organisatie, die de vijf regionale Welzijn Ouderen-organisaties onderling verbindt, zoekt een persoon die daadkrachtig leiding kan geven. Daarnaast wordt van de voorzitter verwacht dat zij of hij het samenwerkingsproces tussen de vijf onderliggende organisaties kan coördineren en stimuleren. En dit allemaal vanuit een onafhankelijke, onpartijdige positie. Penningmeester Harrie van Boekel en Peter Beijers, voorzitter van de Raad van Toezicht, beschrijven hun ideale voorzitter. 

Volgens Peter bevindt Welzijn Ouderen Land van Cuijk zich “aan het einde van de opstartfase”. De gemeentelijke herindeling was de aanleiding voor de oprichting van de organisatie. Dit omdat de nieuwe gemeente niet met vijf ouderenbelangenorganisaties om de tafel wilde, maar juist met één. Inmiddels heeft de stichting “een stevig fundament”, en kan het zich écht richten op de belangen van de ruim 35 duizend 55-plussers die de gemeente rijk is. “En daarom zoeken we iemand die onze huidige voorzitter Frans Brienen, die een stapje terug doet, kan opvolgen.”

Harrie, Peter en de rest van Welzijn Ouderen Land van Cuijk zoeken het liefst iemand met bestuurlijke ervaring en affiniteit in de regio. Penningmeester Harrie, die zelf 40 jaar heeft gewerkt als accountant, noemt het belang van ervaring. “Een goede voorzitter heeft gevoel voor onze doelgroep, bestaande uit mensen van 65+ maar ook van 80+.” Verder is een gevoel voor balans belangrijk. Daad- en overtuigingskracht zijn onmisbaar, maar uiteraard wel wanneer het moment daar voor vraagt. “Het gaat om draagvlak.”, verklaart Peter. “Je moet dat hebben in zowel je eigen gemeenschap als bij de gemeente.”

Het duo benadrukt ook sterk de onafhankelijkheid van de toekomstige voorzitter. Om het evenwicht tussen de vijf Welzijn Ouderen-organisaties te behouden is het belangrijk dat die voorzitter, maar ook Peter als Raad van Toezicht, geen verleden heeft met één van die onderliggende organisaties. “Het is van groot belang dat zij gewoon autonoom blijven.”, zegt Peter. “Zij weten tenslotte het beste wat goed is voor hun mensen.” Harrie: “Maar de voorzitter moet er voor waken dat niemand voorgetrokken wordt, of dat die indruk wordt gewekt.” 

De voorzitterstaak is niet niks, met gemiddeld 8 uur vrijwilligerswerk per week. Dat realiseren Harrie en Peter ook. “Maar wat is er mooier dan iets terug doen voor de gemeenschap? Voor mij is dat écht een drijfveer.”, zegt Peter vastberaden. “Ik maak zelf nog niet eens gebruik van de activiteiten van Welzijn Ouderen. Maar als het straks zo ver is, ben ik dankbaar dat er mensen zijn die dit regelen.” Harrie: “Precies. We doen dit voor de mensen om ons heen, en voor de volgende generaties.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant