De act 'Woeste Willem' is in het afgelopen jaar al bij vele podia in Brabant, Limburg en Gelderland opgevoerd.
De act 'Woeste Willem' is in het afgelopen jaar al bij vele podia in Brabant, Limburg en Gelderland opgevoerd.

Tonpraatavond ‘De lachende Bliek’ in Maashees

Algemeen 1.087 keer gelezen

MAASHEES | ‘De lachende Bliek’: zo heet de tonpraatravond die zaterdag 7 oktober zal plaatsvinden in Maashees. De naam is een verwijzing naar de Blieker (visje) zijnde het logo van de plaatselijke carnavalsvereniging. Wat in 2016 begon als een eenmalig initiatief vanuit de ter ziele gegane toneelvereniging is uitgegroeid tot een avondvullend programma. “Hiermee proberen we ons te onderscheiden van de gemiddelde tonpraat c.q. buutavond”, aldus organisatielid René Franssen.

Alhoewel veel liefhebbers de weg naar de tot theater omgebouwde sporthal weten te vinden, lijkt het of veel inwoners van de gemeente Land van Cuijk onbekend zijn met dit evenement. “Jammer”, volgens Franssen: “We zien elk jaar veel mensen uit de aanliggende dorpen met uitschieters tot Deurne, maar bezoekers vanuit dorpen boven Vierlingsbeek zijn echt in de minderheid”. Franssen denkt dat veel inwoners, onterecht, niet van het bestaan van deze avond weten. 

Een uitdaging is het om telkens weer iets origineels te verzinnen. Vorig jaar werd de “vip lounge” geïntroduceerd, een oude leren bank met scheuren en een schemerlamp. De voor de grap georganiseerde loterij is een vast iets geworden, “de mensen vragen er steeds weer naar”. Dat ook veel jongeren in zijn voor een lachavond bevestigt dat de formule werkt. 

Speciaal is dat dit jaar een tonprater uit eigen dorp zijn opwachting zal maken. Willem Rongen timmert in de tonpraatwereld aan de weg met zijn creatie “Woeste Willem”. Willem past volgens Franssen al goed in het rijtje artiesten die deze avond hun opwachting maken, waaronder de Brabants kampioen 2023 Hans Keeris, maar ook de toppers Berry Knapen, Hans Verbaarschot, Jasper van Gerwen en Daniël Schmitz.

Trots is Franssen ook dat deze editie “Het van Binsbergen trio (bestaande uit vier personen!)” de muzikale inbreng verzorgt. Een groep die op Paaspop en andere grote podia staat, maar toch de weg naar Maashees weet te vinden.

De Lachende Bliek begint om 19.30 uur en er zijn nog kaartjes (á € 18) beschikbaar. Bel 0652486942 of mail Lachendebliek@debliekers.com.

Uit de krant