Afbeelding
VRIJWILLIGER VAN DE WEEK

‘Frans heeft de ideeën en ik werk ze uit’

Algemeen 1.827 keer gelezen

CUIJK | De lijst met initiatieven die vrijwillig zijn opgezet en verzorgd door Frans Bus en zijn vrouw Connie is lang en divers. Het paar heeft nauwe banden met de Tsjechische zusterstad Prerov én is actief bij de stichting van veerpont Zeldenrust. Vanuit Stichting Cuijk on Ice was het koppel tevens betrokken bij de schaatsbaan in het dorp. Hoewel die er al jaren niet meer is, verzorgt de stichting nog tal van activiteiten, zoals de scootmobieltocht, die onlangs plaatsvond.

“Ik heb het altijd druk, maar ik heb altijd tijd”, zegt Frans opgewekt. “Als ik iemand kan helpen dan doe ik dat.” Gemotiveerd om mensen samen te brengen pakt Frans allerlei initiatieven op, of verzint hij leuke happenings. “Kleine evenementjes zijn misschien nog wel belangrijker dan de hele grote. Het laat namelijk zien dat er écht van alles gebeurt!” Pas als alles geregeld is en het een gezellige middag of avond is gebleken, is Frans tevreden. Binnen dit proces is Connie Frans’ steun en toeverlaat. Of ‘secretaresse’, zoals ze het zelf noemt. “Frans heeft de ideeën en ik werk ze uit”, zegt de Cuijkse. “Ik regel de boekhouding, de registratie van deelnemers en het contact.” Ze neemt de scootmobieltocht als voorbeeld: “Ik heb de vrijwilligers allemaal benaderd. Als ze dan niet antwoordden, dan was ik degene die er achteraan ging.” Daarnaast was het dus Connie die zorgde dat tijdens deze tocht alle deelnemers een nummer kregen zodat bij calamiteiten duidelijk zou zijn wie wie was, en reed ze met een auto achter de deelnemers aan voor het geval dat...

Met tevredenheid kijkt het echtpaar terug op de laatste scootmobieltocht. De blije koppies van de deelnemers en het enthousiasme waarmee ze op pad gaan, is voor Frans en Connie motivatie genoeg. “Dit jaar deden er ook mensen uit Boxmeer en zelfs Beek en Donk mee. Dat is wel bijzonder”, zegt Frans. “Maar het laat dus wel zien dat we iets goeds doen.” Hij besluit: “Wat je ook organiseert, het staat of valt bij hoe goed je alles regelt.” Connie: “Frans en ik vullen elkaar daarin goed aan. Dat is onze kracht.”

Uit de krant