Afbeelding
Foto:
VRIJWILLIGER VAN DE WEEK

Een stapje achteruit doen om verder te komen

Algemeen 1.397 keer gelezen

CUIJK | Wie in de Cuijkse wijk Padbroek woont kent Shirley van Hoof, want Shirley kent Padbroek door en door. Als voorzitter van de wijkraad zet ze zich op dagelijkse basis vrijwillig in voor al haar mede-wijkbewoners. Dat doet ze met veel plezier en vanuit de overtuiging dat door allemaal samen te werken er iets moois kan ontstaan.

Shirley houdt niet van hiërarchie en ongelijkheid. Iedereen draagt bij op de manier zoals hij of zij dat het beste kan. Met die insteek zit ze op de voorzittersstoel van de Padbroekse wijkraad. “Dat was eigenlijk nooit per se mijn ambitie. Vijftien jaar geleden sloot ik aan voor een vergadering want ik vond dat Padbroek verpauperde. Daar wilde ik wat aan doen.” Ze lacht: “Twee vergaderingen later was ik penningmeester. Ze hadden iemand nodig die goed was met cijfertjes.” Toen in 2015 voorzitter Herman Dobek ter overlijden kwam nam Shirley het stokje van hem over. Herman was één van de kartrekkers van de komst van het beweegpark. 

“Dat is er nog steeds eentje waar wij als wijkraad ontzettend trots op zijn,” vervolgt Shirley haar spreken. “En de Zonnebus natuurlijk!” Ze beschrijft dat dit grote projecten van de lange adem zijn met veel over en weer getouwtrek met instanties en gemeente. “Maar als er dan, na vijf jaar, twee prachtige elektrische bussen staan, ja dan ben je wel trots!” 

Als voorzitter van de wijkraad is het aan Shirley om aanwezig te zijn wanneer nodig maar misschien nog meer om dat soms niet te doen. “Ik ben niet beter dan een ander. Ik ga er altijd vanuit dat iedereen gelijk is, met verschillende kwaliteiten. Daarom moet je soms ook een stapje terug doen zodat een ander kan groeien.” De kracht van vrijwilligerswerk ligt dan ook precies in dat stapje achteruit. “We moeten afstappen van die ik-maatschappij en meer voor elkaar over hebben. Dan kom je veel verder. Vrijwilligerswerk is daarin de sleutel!”

Uit de krant