Iedereen is welkom voor alle groene bezigheden die men kan en wil doen
Iedereen is welkom voor alle groene bezigheden die men kan en wil doen

Viering 10 jaar Verdeliet op Open Dag 21 mei!

Algemeen 482 keer gelezen

CUIJK | Verdeliet viert aan de Toermalijnlaan in de Valuwe komend weekend haar 10-jarige bestaan met een uitgebreid programma tijdens de Open Dag van 11 tot 17 uur.

In maart 2013 ging tijdens NLDOET de eerste schop in de grond van de verwilderde schooltuin aan de Toermalijnlaan. Het resultaat van een burgerinitiatief voor een regionale, sociale ontmoetingsplek waarvoor ze groen licht kregen van de gemeente Cuijk en het Merlet-college. Er werd een vereniging opgericht en er waren tientallen vrijwilligers die het motto ‘doen, delen en beleven’ omarmden. Iedereen was, en is, welkom voor de bezigheden die men kan en wil doen, sociaal contact, aandacht voor natuur en educatie, ecologische tuinbouw en duurzaamheid.

Officieel geopend
Wekelijks voerden de vrijwilligers, met ieder hun eigen achtergrond en doel, de benodigde werkzaamheden uit. Er werden nieuwe paden aangelegd, percelen klaar gemaakt om groenten of kruiden te laten groeien en bomen gepland. In april 2014 werd ‘Wereldtuin Verdeliet’ officieel geopend door wethouder Gerard Stoffels. De tuin is 3000 m2 groot en de eerste oogst van groenten en aardappelen wordt verkocht, naast honing van de eigen bijen. Er worden al workshops gegeven, bijvoorbeeld wilgentenen vlechten, en natuureducatie gegeven aan schoolkinderen. De tuin is in die tijd twee dagen open.

Blijvend in beweging
In de loop der jaren werd de opslagloods gebouwd van gebruikt materiaal, het oude dierenverblijf omgetoverd tot een mooie ontmoetingsplek. Er is daarin een atelierruimte gemaakt en een toilet en verwarming aangelegd. Nog weer later is de keuken heel gebruiksvriendelijk ingericht. De oude kas is waterdicht gemaakt en er is een gesponsord zonnedoek in gemonteerd. Er worden steeds meer verschillende soorten groenten geteeld en bijvoorbeeld poëtische ontbijten georganiseerd. Verdeliet heeft tegenwoordig 130 vrijwillige medewerkers, is 4500 m2 groot en zes dagen per week open.

Open dag
Het mooie 10-jarige Verdeliet bestaat uit de voedseltuin, de belevingstuin met een vijver, een poëziewand, kruidentuin, pluktuin, natuurspeelplek voor kinderen, bijenstal, kippenren, eigen winkeltje en een labyrint. Het nieuwe poëziepad wordt 20 mei door wethouder David Sölez geopend. Kom zelf eens kijken of meedoen aan workshops op 21 mei, tijdens de Open Dag van 11-17 uur!

Uit de krant