Burgerinitiatief De Barmhartige Samaritaan organiseert de herdenking op het Vrijheidsplein.
Burgerinitiatief De Barmhartige Samaritaan organiseert de herdenking op het Vrijheidsplein. Foto: Mirso Bajramovic

Dodenherdenking in Niersstad: ‘Leven met oorlog’

Algemeen 711 keer gelezen

GENNEP | Jaarlijks worden in het hele land de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogssituaties en vredesmissies herdacht. Ook in Gennep wordt op donderdag 4 mei de jaarlijkse herdenkingsceremonie gehouden. Het Gennepse burgercomité De Barmhartige Samaritaan maakt de herdenking op het Vrijheidsplein mogelijk. 

Het standbeeld De Barmhartige Samaritaan in Gennep is ter nagedachtenis aan degenen die voor onze vrijheid hebben gevochten én voor alle oorlogsslachtoffers en de Gennepse slachtoffers van de politionele actie in Nederlands-Indië. Het beeld dat in 1953 werd onthuld is een kunstwerk beeldhouwer Jacob Maris.
Op donderdag 4 mei verzamelen deelnemers aan de dodenherdenking op de Markt in Gennep. Daar vertrekt om 19.30 uur de stoet via de Niersstraat naar het Vrijheidsplein. Mensen die slecht ter been zijn kunnen zich direct rond 19.45 uur op het Vrijheidsplein verzamelen. Op het plein wordt het gedicht Leven in oorlog van stadsdichter Piet Tunnesen voorgedragen en vertelt Hanneke Noy het verhaal Leven met oorlog. Ook klinkt een muzikaal eresaluut. Na de twee minuten stilte zingt het Genneps Vocaal Ensemle (GVE) het Wilhelmus. Na de kransleggingen sluit het GVE af met het Genneps volkslied.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant