Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Taalkundigen bewijzen: Gennep hoort bij het Land van Cuijk’

Algemeen 1.334 keer gelezen

Zie je wel, ik heb het altijd al gezegd, Gennep, Mook Middelaar en nog wat dorpen er omheen vormen een zielig, onecht stukje Limburg. Ze heten wel Limburg, maar zijn het niet. Laat staan dat ze in het gouvernementshuis in Maastricht het iets interesseert wat er in het verre noorden aan de hand is.

Gennepenaar Jos Teunissen twitterde het pas nog, de Gennepenaren hebben veel meer met het Land van Cuijk, Brabant dus. En nou gaan de Neerlandici Sjaak Kroon en Herman Giesbers er nog eens dunnetjes overheen. Zij herschrijven momenteel met Hans Gielissen het Genneps dialect woordenboek. Heren dus die je serieus moet nemen. Zij herhalen wat deskundigen al meer dan een eeuw roepen: in Gennep en in het Land van Cuijk wordt het Kleverlands gesproken. En dat is iets heel anders dan het Limburgs. Zoiets schept een band.

Om dat idee te omarmen moet ik wel even over ’n persoonlijke hebbelijkheid heen stappen. Ik kreeg tot vandaag altijd jeuk als ik mensen uit Siebengewald, Well (en in veel mindere mate Gennep) hoorde praten. Ze wonen hemelsbreed maar een paar kilometer verderop maar voor mij was het toch altijd een ander volkje. Het zal de Maas zijn die door de eeuwen heen cultuur en taal van deze mensen zo anders heeft gemaakt dan die van de westzijde van de rivier. Niet alleen door hun taal, maar hoe ze met elkaar omgaan, de betekenis van de plaatselijke kermis en het carnaval, ze zijn anders.

Toch horen we dus bij elkaar.

Ik wil trachten snel te wennen aan dat idee. Gaat wel lukken. Want bij nader inzien vallen die uit Gennep en omstreken wel mee. Erger wordt het als je in de buurt van Horst komt. Dat is me een raar volkje. Moet je eens mee praten. Als ze met een groepje komen, gaat dat niet lukken want die hebben de hebbelijkheid dat ze onderling in hun dialect blijven brabbelen. Onverstaanbaar en dus heel irritant.

Nee, wij Kleverlanders kunnen het wel met elkaar vinden. Jammer van die Maas die er tussen ligt. Extra bruggetje erbij, zou ik zeggen. Wat heeft Gennep met Maastricht? De krampachtige gedachte dat Gennep Limburgs is, leidde tot een ambtelijke samenwerking met Venraij. Venraij! De snelste weg daarheen gaat 15 kilometer over Brabants wegen. Dat zegt genoeg.

Koos

Uit de krant