Afbeelding

BBB veruit de grootse in Gennep; Mook en Middelaar kiest voor GroenLinks

Algemeen 505 keer gelezen

GENNEP / MOOK EN MIDDELAAR | De Kop van Noord Limburg is woensdag naar de stembus gegaan en de resultaten liegen er niet om. Gelijk met de landelijke cijfers scoort ook hier de BoerBurgerBeweging opvallend goed. In Gennep wist de partij van Caroline van der Plas 22,9% van de stemmen te bemachtigen, het meeste van alle partijen. Mook en Middelaar is één van de weinige gemeenten in Nederland waar de boerenpartij niet de meeste stemmen wist te behalen. Die eer gaat naar GroenLinks. Desondanks wist de BBB ook in Mook en Middelaar 14,2% van de stemmen voor zich te winnen, net als de VVD.

Nog niet eerder deed BBB een gooi naar de zetels in Maastricht. De enorme overwinningscijfers in beide Noord Limburgse gemeenten zijn voornamelijk ten koste gegaan van het CDA. In Gennep scoorden de Christendemocraten in 2019 nog 20,4% van de stemmen en in Mook en Middelaar 10,3%. Nu is dat gedecimeerd naar respectievelijk 12% en 5,9%.


 De percentages van Gennep. Bron: NOS

Ook Forum voor Democratie heeft flink moeten inleveren deze verkiezingen. Van de 11,2% die de partij in 2019 in Gennep scoorde is nu nog 2,5% over. In Mook en Middelaar daalde de partij van Thierry Baudet zelfs nog meer, van 11% naar 1,8% van de stemmen.

In Gennep is ook de flinke daling van de SP opvallend. In 2019 scoorden de socialisten 13,9% van de stemmen. Woensdag pakten nog slechts 6,7% van de stemmende Gennepenaren het rode potlood op voor de SP.

Landelijk wist naast BBB ook de combinatiepartij GroenLinks/PvdA hoge ogen te scoren. Daar is Gennep anders in. GroenLinks bleef ten opzichte van 2019 op een nagenoeg gelijke 8% van de stemmen steken. PvdA leverde 1,9% in en kwam op 7,3% van de stemmen uit. In Mook en Middelaar heeft de combinatie dus uitzonderlijk goed gescoord. GroenLinks wist met 15,7% van de stemmen bovenaan het lijstje te staan. Daar doet PvdA met 10,8% nog eens een schepje boven op. Beide partijen hebben in de meest noordelijke gemeente van Limburg wel ingeleverd ten opzichte van 2019. Toen wisten GroenLinks 20,1% en PvdA 12,1% van de stemmen binnen te halen.

De percentages van Mook en Middelaar. Bron: NOS

Opkomst
In beide gemeenten was de opkomst hoger dan bij de verkiezingen van 2019. In Gennep kwam 56,5% naar de stembus. In 2019 was dat 52,8%. In Mook en Middelaar pakte 69,8% van de stemgerechtigden het rode potlood op. 5,4% meer dan in 2019. 

Afbeelding

Uit de krant