Medy Postma en Coen Cuipers heten iedereen van harte welkom. (foto: Dorry Smeets)
Medy Postma en Coen Cuipers heten iedereen van harte welkom. (foto: Dorry Smeets)

Taal aan de Maas in Gennep wordt een feest!

Algemeen 411 keer gelezen

Gennep | Taal in de Maas in Gennep? Ja, voor het eerst zal dit evenement aan ‘deze kant van de Maas’ plaatsvinden. Op zaterdag 18 maart kan iedereen bij Pica Mare genieten van taal in de breedste zin van het woord. Van schrijver tot rapper, van zanger tot ‘Gennepse kwatsers’ en van columnist tot toneelspeler: het komt allemaal langs. De zesde editie van Taal aan de Maas belooft echt een feestje te worden. 

Door Dorry Smeets

Al enige tijd werken Biblioplus en schrijverscollectief ‘De Kneep’, die regionale schrijvers verbindt en stimuleert, samen. Zo ook bij vorige edities van Taal aan de Maas in het Land van Cuijk. “Wij zijn hartstikke blij dat het nu in de kop van Noord-Limburg plaatsvindt”, vertelt schrijver en medeorganisator Coen Cuijpers. “De gasten die we uitgenodigd hebben, komen dan ook voornamelijk uit deze streek; zo hebben we deelnemers uit Gennep, Mook en Bergen.” Medy Postma, klantadviseur bij Biblioplus, zit tevens in de organisatie: “Ik vind het prachtig dat mensen uit Maasduinen nu ook een podium krijgen. Zo kunnen we laten zien wat onze regio in huis heeft op het gebied van taal. De avond heeft sowieso niet alleen een literair, maar vooral een luchtig karakter.” Thema van de 88-ste Boekenweek is ‘Ik ben alles’, wat ook bij verschillende optredens op 18 maart terug zal komen. “Het gaat over je identiteit”, aldus Coen, “en misschien over een stukje bescheidenheid die je niet altijd hoeft te hebben. Je kunt alles worden in het leven.”

Programma
De avond, met als presentator Dominique Bartels, wordt om 20.00 uur geopend door Hans Teunissen, burgemeester van gaststad Gennep. Uiteraard zijn de besturen van Bergen en Mook ook vertegenwoordigd en wel door wethouders Claudia Ponjee en Ton Herings. Onder leiding van taalmaker Marco van de Plasse vertellen zij op speelse wijze over hun gemeentes. Daarna gaat het programma alle kanten op. “Dat is heel divers”, vertelt Medy. Het is ons gelukt deelnemers te vinden die ervoor zorgen dat het een avond wordt waarvan iedereen - jong en oud - kan genieten.” Zo leest de Bergense Cora Leek voor uit haar ‘cursiefjes’ en geeft Theo van Brunschot een inkijkje in de roemruchte sage over de Mookerheide. En natuurlijk is de Niersstad goed vertegenwoordigd: ‘kwatsers’ Gilbert van der Mooren en Theo Roosenboom, journalist/bierkenner Twan Dohmen, auteur Marlen Visser, dialectschrijver Ger Holtermans, stadsdichter Piet Tunnesen en de jonge toneelspeler Huub Driessen laten ieder op hun eigen manier van zich horen. Singer-songwriter Charl Delemarre en rapper Smitje zorgen voor de muzikale invulling. “Zelf ga ik ook nog voordragen uit mijn dichtbundel”, zegt Coen enthousiast. “Echt, met deze en andere verrassende gasten wordt het een fantastische avond!” Inloop om 19.30 uur; de toegang is gratis.

Uit de krant