Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Niks geks, schoenen aan in bed, Liesbeth is gedomesticeerd’

Algemeen 377 keer gelezen

Ik moet het zijn vrouw nog eens vragen maar ik heb niet de indruk dat Piet Adema sinds vorige week donderdag onrustig heeft liggen woelen in zijn bed. Piet is minister van Landbouw en kreeg in die hoedanigheid een brief op hoge poten van de gemeenteraad Land van Cuijk. Dat wil zeggen: van een meerderheid (CDA, LVC, VVD en Forum) van die gemeenteraad.

Die meerderheid wil dat de minister afziet van zijn besluit om per 1 januari van het volgend jaar te verbieden dat damherten achter hekken worden gezet. Adema heeft begrip voor het “Bambi-gevoel” dat mensen van damherten krijgen. Maar hij vindt dat dam- en edelherten in velden en bossen moeten kunnen leven, en niet in een beperkte ruimte achter een hek moeten worden gehouden. “Dat hoort niet bij deze dieren”, vindt hij. Finito hertenkampjes dus. En dat vinden die raadsleden heel erg.

Ik vind dat die minister goed bezig is. En laat hem meteen ook iets soortgelijks besluiten over poezen, honden, konijnen en alle andere zielige diertjes die door mensen – niet zelden terroriserende kinderen – worden opgesloten, vetgemest en afgericht. Schijtende, stinkende en altijd maar verharende dieren horen niets binnenshuis. Althans, zéér zeker niet in mijn huis.

De brief aan de minister werd geschreven na een motie die door Liberaal Land van Cuijk werd ingediend. Hun fractievoorzitter Liesbeth van Heeswijk ziet met angst en beven het einde van onze hertenkampjes naderen. Ze motiveerde haar motie nogal vreemd. De herten lopen niemand in de weg, zei ze. Nogal wiedes, als je ze opsluit.

Deze dieren zijn gewend aan mensen, zei ze, ze zijn gedomesticeerd. Liesbeth, dat is het ‘m nou net. We hebben die dieren zo opgevoed dat ze niet meer weten wat nog normaal is. Als jouw man je 40 jaar lang wijsmaakt dat het normaal is de schoenen in bed aan te houden, zou jij dat misschien ook wel normaal gaan vinden.

Niks geks, zou ik dan nu zeggen als ik jou met schoenen aan uit bed zou zien stappen. Liesbeth is gedomesticeerd.

Maar wees gerust. De herten die nu opgesloten zitten, mogen opgesloten blijven. Je mag er alleen vanaf 1 januari niet meer achter hekken mee fokken. Dus kunnen jullie en alle andere Bambi-liefhebbers rustig achter het hek gaan zitten toekijken hoe ze uitsterven. Tot de laatste schoen uit is.

Koos

Uit de krant