Lisette Willems op haar afscheidsfeestje, samen met Rob van der Laan, voorzitter van MFA De Valuwe.
Lisette Willems op haar afscheidsfeestje, samen met Rob van der Laan, voorzitter van MFA De Valuwe. Foto:
VRIJWILLIGER VAN DE WEEK

‘Het is de genoegdoening die je er uit haalt’

Algemeen 593 keer gelezen

CUIJK | Wie kan nou beter de nieuwe rubriek ‘Vrijwilliger van de week’ aftrappen dan de Cuijkse Lisette Willem? Lisette is al jaren een manusje van alles binnen de Cuijkse wijk De Valuwe. Vanuit de MFA organiseert en regelt ze talloze grote en kleine activiteiten, met Koningsdag als ware kindje. Tevens is Lisette actief binnen de wijkraad. Om gezondheidsredenen voelt de niet stilzittende Cuijkse zich gedwongen om een stap terug te doen. Op haar afscheidsfeestje blikt ze terug op geweldige jaren!

“Wij hadden ooit een wijkwinkel. Daar waar nu de bloemist zit. Het fungeerde als infopunt maar mensen konden er ook bijvoorbeeld losse vuilniszakken of postzegels kopen. Het was laagdrempelig voor de bewoners.” En dat werd gewaardeerd. Dat was de kracht van de wijkwinkel. “Het groeide op een gegeven moment uit zijn jasje. Er moest iets groters komen.” Toen in 2018 het MFA werd geopend in het voormalige kerkgebouw, waren het Lisette en medevrijwilligers die zich over de inrichting ontfermden. “We hebben echt alles bedacht. Van tafel tot lepeltje,” Ze blikt terug op het ‘helse’ werk die de inrichting met zich meebracht. Door de stromende regen van alles versjouwen, weken van 60 a 70 uur; “We zijn dágen op pad geweest. Maar wat hebben we ook een lol gehad. Geweldig!”

Op de vraag wat haar al die tijd gemotiveerd heeft om dit allemaal voor elkaar te krijgen: “Ik ben een doener!” Tevreden denkt ze aan al die Koningsdagen die ze door de jaren heen mede heeft georganiseerd. “Hier, voor op het plein, dat er dan van alles door elkaar loopt, dat er vanuit alle culturen uit de wijk eettentjes zijn en dat er zelfs mensen uit andere wijken of van buiten Cuijk hier naartoe komen, dat is fantastisch! Op de dag zelf, of eigenlijk ook de drie dagen daarvoor, was ik constant bezig. Maar als alles dan achter de rug was en ik op bed lag kon ik denken ‘Dat was geweldig!” Ze besluit: “Het is de genoegdoening die je er uit haalt, dat maakt het vrijwilligerswerk leuk. Echt heel leuk!”

Uit de krant