Afbeelding

Mocht jij donderdag een Duits noodbericht ontvangen; geen paniek!

Algemeen 637 keer gelezen

REGIO | Naast de gebruikelijke luchtalarmpalen gilden gisteren om stipt 12:00 uur door heel het land ook de telefoons. Dit als test voor het NL-Alert. Inwoners van de grensregio kunnen aanstaande donderdag om 11:00 uur ook zo’n testbericht ontvangen, maar dan in het Duits. De Oosterburen slingeren op dat moment namelijk een test-noodbericht de lucht in. 

Veiligheidsregio Limburg-Noord waarschuwt haar inwoners voor dit testbericht en het harde geluid dat daarbij gepaard kan gaan. “Wie een dergelijk testbericht ontvangt of de sirene hoort, hoeft niks te doen.”

Hoezo ontvang ik een Duits testbericht?
Dat mensen zo’n bericht kunnen ontvangen komt door de Duitse zendmasten. Sommige Nederlandse mobiele telefoons in het grensgebied maken hiermee verbinding. De gebruiker ziet dan een Duitse provider op het scherm verschijnen. Indien dit inderdaad het geval is, kunnen de testberichtjes worden ontvangen.

‘Cell broadcast’
Nog niet eerder hebben de Duitsers gewerkt met een dergelijk noodberichtensysteem. ‘Cell broadcast’, zoals het nieuw in te voeren alarmsysteem in Duitsland heet, moet eind februari 2023 uit de testfase komen. Het doel van dit systeem is om inwoners te waarschuwen voor acuut gevaar. Met de testdag aanstaande donderdag hoopt Berlijn technische mankementen uit het cell broadcast-systeem te halen, én inwoners bewust te maken van de noodberichten en hoe te handelen.

‘Nina’
Ook gaan donderdag om 11:00 uur in heel Duitsland de sirenes af. Wie de Duitse alarmeringsapp ‘Nina’ heeft geïnstalleerd zal ook hiervan een bericht ontvangen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant