Bestuurslid Peter Mak van Stichting Mountainbike Rijk van Nijmegen in de weer om de haagplanten in de grond te plaatsen.
Bestuurslid Peter Mak van Stichting Mountainbike Rijk van Nijmegen in de weer om de haagplanten in de grond te plaatsen. Foto: Jos Gröniger

Mountainbikers verzorgen herplanting op Zandberg

Algemeen 1.528 keer gelezen

MOOK | Doorgaans brengen de leden van de stichting Mountainbike (MTB) Rijk van Nijmegen hun vrije tijd door op het smalle zadel van hun bike en struinen zij door de fraaie natuur in Noord Limburg en Gelderland. Zaterdagmorgen waren zij op een heel andere manier actief in de natuur. Op de Mookse Zandberg hadden zij de uitdaging om vierduizend struiken te herplanten in het gebied aan de Groesbeekseweg.

Door Jos Gröniger

Met de herplanting levert de stichting een tegenprestatie en komt het een gemaakte afspraak na. MTB Rijk van Nijmegen had een herplantplicht wegens de aanleg van het Bikepark aan de noordwest zijde van de Zandberg. Het was een voorwaarde die gesteld werd bij de vergunningverlening van het parcours met hindernissen en steile passages.

“Voor de baan moesten wat boompjes en struiken wijken terwijl ook bij de aanleg wat planten in de verdrukking kwamen door het materieel”, zegt Micha Salden, die er aan toevoegt dat de stichting ook ander onderhoud uitvoert langs de routes in Rijk van Nijmegen. “De bermen langs die routes zijn schoon, misschien wel het best onderhouden in de regio. Onze leden betalen (vrijwillig) voor een vignet dat een tientje kost. Daarnaast wordt door sponsoring geld vrijgemaakt voor onderhoud van de paden en de aangrenzende natuur”, zegt bestuurslid Peter Mak. Natuurpark de Zandberg dat eerder een vuilstort voor Mook en Middelaar was, is in de jaren na de eeuwwisseling aangelegd. De stort is afgewerkt met een flinke laag aarde. Het gebied is toegankelijk voor wandelaars en voor mountainbikers. “Het bikepark sluit goed aan bij de diverse mountainbike routes”, zegt Salden.
Voor de keuze van de aanplant is zorgvuldig te werk gegaan. “We kiezen inheemse planten want exoten groeien te weelderig en overwoekeren. De planten mogen wegens de bodem niet te diep wortelen. De wortels mogen maar een halve meter diep gaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant