Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Nog slechts zes minkukels voor de post van burgemeester?’

Algemeen 770 keer gelezen

Een procedure om een nieuwe burgemeester op zijn zetel te hijsen, duurt gewoonlijk zes tot acht maanden. Lees ik op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De gemeente Land van Cuijk bestaat sinds 1 januari, dus al bijna elf maanden. Maar ze weten al twee jaar langer dat er een nieuwe burgemeester moest komen. Tuurlijk, een profielschets (= opsomming van onmogelijke mix van voorspelbare übermensch-kwalificaties) kon de gemeenteraad officieel pas na 1 januari vaststellen, maar voor die datum hadden ze al veel samen vergaderd, dus hadden ze het ook wel even over die profielschets kunnen hebben om die vervolgens op 2 januari af te tikken en op de post te doen naar de commissaris van de Koning. Helaas, de profielschets werd pas in mei (!) vastgesteld. En toen halverwege juni bekend werd dat slechts vier mannen en twee vrouwen hadden gesolliciteerd, vertelde vertrouwenscommissie-voorzitter Mike van Diemen doodleuk dat ze na de zomer met de kandidaten zouden gaan praten. Jawel, eerst een paar maanden met de kont in de zon, die burgemeester kon wel even wachten.

Het zal allemaal wel. Wel of geen burgemeester, het draagt niks bij aan mijn persoonlijk welbevinden. Maar toch, waarom moet dit zo lang duren? Een burgemeester is een belangrijk uithangbord voor de gemeente, kijk maar eens naar de profielschets. Als je die leest, denk je dat het over een zaak van leven en dood gaat, in ieder geval iets dat geen dag te lang mag duren. Dat je dan toch zo lang doet over die sollicitatieprocedure geeft te denken. De commissaris van de Koning heeft zich zeker niet Van Nieuwkerk-achtig gedragen om er vaart in te krijgen en de gemeenteraad laadt andermaal de sfeer van een lamlendige houding op zich. Het interesseert ze geen reet, ga je denken.

Op een geheime locatie hebben de geheime gesprekken met de vertrouwenscommissie al plaats gevonden. Het zal voor het eind van het jaar toch wel lukken? Alhoewel, zes sollicitanten? Dat zijn er akelig weinig. Wringt ook hier al het personeelstekort? Of durfde geen fatsoenlijke kandidaat een brief te schrijven omdat iedereen ervan uitging dat Wim Hillenaar het toch wel zou worden? D’r valt natuurlijk wat voor te zeggen als de commissaris van de koning twijfelt over het voortzetten van de procedure, omdat ze nu met zes minkukels zit terwijl Hillenaar niet heeft gesolliciteerd?

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant