Vitesse'08 beleeft een lastig seizoen in de derde klasse. 'Directe degradatie voorkomen is onze doelstelling.'
Vitesse'08 beleeft een lastig seizoen in de derde klasse. 'Directe degradatie voorkomen is onze doelstelling.' Foto: Jeff Meijs/Voetbal-shoot.nl

‘Ik ben tevreden over de progressie die we met Vitesse’08 maken’

Voetbal 1.080 keer gelezen

GENNEP | Vitesse’08 beleeft een moeilijk seizoen. Mede door een leegloop afgelopen zomer is het punten harken voor de Gennepse derdeklasser. Hoofdtrainer Ales Jurcik toont zich reëel. “Plek twaalf, dus directe degradatie, moeten we zien te ontlopen.”

Door Martijn Schwillens

Terwijl het duel tussen EGS’20 en Vitesse’08 (5-1) zondag al lang en breed beslist is, is Jurcik nog druk in de weer met enkele van zijn wisselspelers op de bank. Zoals hij ook na afloop nog enkele 1-op-1-gesprekken voert met enkele moegestreden spelers op het veld. “Ik heb een zeer jonge ploeg, met enkele jongens die direct vanuit de jeugd hun opwachting hebben moeten maken in het eerste elftal. Ik spreek ze liever tijdens of direct na afloop van de wedstrijd aan over een bepaalde situatie, omdat ze dan nog precies helder hebben wat er is gebeurd en waarom ze een bepaalde keuze maken. Op die manier leren ze sneller en kunnen we stappen maken”, vertelt de 43-jarige voetbaltrainer uit Venray.

Progressie maken
Jurcik is niet te benijden. Maar liefst dertien selectiespelers verlieten of stopten afgelopen zomer bij de Gennepenaren, die allen werden vervangen door jongens uit het tweede elftal of de onder 19. “Je wilt jonge talenten het liefste langzaam brengen, maar door de omstandigheden zijn ze meteen voor de leeuwen gegooid. We kunnen niet zomaar even blessures of schorsingen opvangen, maar ik ben erg tevreden over de energie die mijn spelers in de wedstrijden steken en de manier waarop we trainen. Ten opzichte van augustus zijn we echt progressie aan het maken. Dat zie je ook terug in de wedstrijden, maar voldoende voor een resultaat is het vaak nog niet”, verzucht hij. De woorden van Jurcik worden getoetst aan de praktijk in de lastige uitwedstrijd tegen EGS’20, dat meedoet om promotie. “De eerste helft komen we op 0-1 en spelen we eigenlijk heel goed. Zij straffen de fouten aan onze kant helaas af. De 3-1 (een eigen doelpunt) valt ongelukkig en je ziet dat we het daarna kwijt zijn. Maar hoe we het eerste uur hebben gespeeld, biedt voldoende handvatten om mee aan de slag te gaan.” Ondanks de forse nederlaag krijgt Jurcik de complimenten van zijn EGS’20-collega Remco ten Hoopen. “Ik heb diep respect voor Ales, die met een jonge ploeg positief voetbal wil spelen.”

We zijn progressie aan het maken. Dat zie je terug in de wedstrijden, maar voldoende voor een resultaat is het vaak nog niet

Om de knikkers
De hatelijke nul is Vitesse’08 gelukkig al kwijt dankzij een recente 3-1 overwinning op Vianen Vooruit. “We waren voetballend niet eens beter, maar die keer viel het kwartje onze kant op. Tegen Ysselsteyn en SV United (twee keer 3-2 verlies) hadden we juist meer verdiend”, stelt Jurcik. Het zijn die wedstrijden die de coach het vertrouwen geven dat zijn elftal tenminste één ploeg onder zich kan houden dit seizoen en dus directe degradatie ontlopen wordt. “Dat is onze eerste en belangrijkste doelstelling. Als dat lukt, zien we wel wat er nog meer kan.” Zondag wacht alvast koploper Handel, dat bij winst of een gelijkspel de periodetitel pakt. Daarna volgen onder meer Hapse Boys (tiende) en Constantia (laatste). “In de wedstrijden tegen directe concurrenten moeten we het laten zien”, besluit hij krachtig.

Periodetitel, spanning onderin
Gezien de ranglijst lijkt Handel zondag de eerste periodetitel te pakken. Alleen bij verlies tegen Vitesse’08 in Gennep maakt ook Stiphout Vooruit (uit tegen Ysselsteyn) nog kans. De subtop is inmiddels zeer breed, waarbij nummer drie Bruheze inmiddels de hete adem van Excellent, Venhorst en EGS’20 is gaan voelen. De Helmonders gaan op bezoek bij Vianen Vooruit, dat erg wisselvallig is en na twee verliespartijen de draad zal willen oppakken. Hapse Boys-EGS’20 is een duel waarbij de winnaar aanhaakt en de verliezer definitief lijkt af te haken bij de subtop. Constantia hoopt op de eerste punten in het thuisduel met Venhorst, dat nog altijd wat zoekende lijkt - ondanks een vierde plaats. Excellent-SV United is een treffen waarbij de winnaar zich 100% zeker in de top-vijf weet.

Programma derde klasse D:
Vianen Vooruit - Bruheze
Vitesse ‘08 - Handel
Ysselsteyn - Stiphout Vooruit
Hapse Boys - EGS ‘20
Constantia - RKSV Venhorst
Excellent - SV United

Stand derde klasse D:
1. Handel 7-19 (+19)
2. Stiphout Vooruit 7-16 (+18)
3. Bruheze 7-13
4. Venhorst 7-11
5. SV United 7-11
6. Excellent 7-10
7. EGS’20 7-10
8. Ysselsteyn 7-9
9. Vianen Vooruit 7-9
10. Hapse Boys 7-8
11. Vitesse’08 7-3
12. Constantia 7-0

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant