Hoogwater in de Maas.
Hoogwater in de Maas. Foto: SK-Media

CAM-Lezing ‘Wij en het water, ‘n Nederlandse geschiedenis’

Algemeen 291 keer gelezen

MOLENHOEK | Prof. dr. Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In september 2022 verschijnt haar nieuwe boek: ‘Wij en het water. Een Nederlandse geschiedenis’. Op dinsdag 15 November om 20.00 uur geeft ze een lezing in gemeenschapshuis ‘De Wieken’ in Molenhoek. Entree : € 6, Vrienden van CAM € 3, incl kop koffie of thee.

Eeuwenlang hebben de Nederlanders een strijd tegen het water gevoerd. Vele malen wisten we de waterwolf te temmen, maar minstens zo vaak kregen we te maken met verwoestende overstromingen. In de culturele verbeelding van dit soort catastrofale gebeurtenissen gaan kwetsbaarheid en trots hand in hand. In foto’s, verhalen en monumenten benadrukken schrijvers en kunstenaars zowel de rampzalige gevolgen als de veerkracht van gemeenschappen.

Dat “gemeenschapsgevoel” werd versterkt door culturele beelden, zoals drijvende wiegjes, Hollandse leeuwen, waterwolven, vaderlijke vorsten, inzamelingsacties, solidariteit en een vinger in de dijk. Nu de zeespiegelstijging een steeds grotere dreiging vormt voor toekomstige generaties, hebben dit soort beelden nieuwe relevantie en is het onderkennen van onze kwetsbaarheid belangrijker dan ooit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant