Evi Wilms is ouderenverpleegkundige in de gemeente Gennep.
Evi Wilms is ouderenverpleegkundige in de gemeente Gennep. Foto: Eigen foto

VerbindVerhaal (17) Ouderenverpleegkundige Evi Wilms vertelt

Algemeen 103 keer gelezen

In de zeventiende editie van het VerbindVerhaal duikt Dominique Bartels in het werk van de ouderenverpleegkundige. Zij gaat daarom in gesprek met Evi Wilms, ouderenverpleegkundige in Gennep.

Evi, introduceer jezelf eens
Ik ben Evi Wilms, ouderenverpleegkundige in de gemeente Gennep. Als ouderenverpleegkundige kom ik bij mensen thuis bij wie er sprake is van wat geheugenproblemen. Als ouderenverpleegkundigen zijn we onderdeel van het dementie keten team.

Wanneer worden jullie benaderd?
Dat kan heel laagdrempelig. Als er een vermoeden is van wat geheugenproblemen of wat concentratieproblemen en je vertrouwt het zelf niet. Of je denkt bijvoorbeeld bij je vader, je moeder of je partner er klopt iets niet. Dan kun je aan de bel trekken bij de huisarts. Die stuurt je dan door naar ons en dan komen wij op huisbezoek. Mensen kunnen ons ook direct benaderen, maar dan moeten we wel altijd even schakelen met de huisarts of het oké is dat we bij iemand langsgaan.

Hoe is het voor mensen om de eerste stap te nemen?
Dat is vaak heel lastig. Mensen hebben toch vaak het idee van ‘ja maar ik ben toch niet gek aan het worden?’ Wij merken dat er na het eerste gesprek een hele last van iemands schouders valt. Er moet niks. Alles mag, alles kan. We bespreken de wensen van de betrokkene. Verder kunnen mensen zo ook ventileren tegen iemand die buiten de familie staat.

Hoe ziet zo’n eerste afspraak eruit?
Voor mij is het vooral belangrijk dat we de mensen leren kennen. Dus ik ga vragen naar beroep, familieleden, kinderen, kleinkinderen enzovoort. Eerst de mens erachter leren kennen. En vanuit daar hebben we het dan natuurlijk wel over de geheugenproblemen. Zoals: waar merk je de geheugenproblemen aan? Hoe gaat het in het dagelijks leven? Waar loop je tegenaan? Kan de familie er goed mee omgaan?

Hoe gaat het dan verder?
Mensen krijgen altijd een vaste ouderenverpleegkundige die steeds op bezoek komt. In overleg met de betrokkenen wordt een vervolgafspraak De termijn is vrij. In de vervolggesprekken wordt de actuele situatie besproken. De inhoud van het gesprek ligt niet vast. Wel wordt bij ieder huisbezoek besproken of er op dat moment een hulpvraag is, zoals meer zorg of zoeken naar een dagbestedingsplek.

Hoe worden mensen met een zorgbehoefte geholpen?
Wij zijn het vaste aanspreekpunt voor iemand. Wij leggen de contacten met een thuiszorgorganisatie, een dagbestedingsplek of de gemeente. Wij verzorgen de administratie en aanvragen. Wij helpen om te regelen waar iemand behoefte aan heeft. We kunnen samen kennismaken bij dagbestedingsplekken, of kijken welke thuiszorgorganisaties er zijn.

Hoelang duurt deze zorginzet en wat kost het? 
We zijn bij de mensen zolang ze thuis wonen. Dat is tegenwoordig steeds langer, en dat vind ik een goede zaak. Want het is altijd het fijnste in je eigen omgeving. Er zijn geen kosten omdat de inzet van de ouderenverpleegkundige (ook wel casemanager dementie) in de basiszorgverzekering valt.

Wat wil je mensen die bezorgd zijn over hun geheugen meegeven?
Vooral dat het niet erg is dat die geheugenproblemen er zijn. Het houdt niet in dat je gek bent. Het houdt ook niet in dat je dementie hebt en meteen moet worden opgenomen. Er kan thuis heel veel georganiseerd worden. Kwaliteit van leven is er nog steeds, ook al heb je wat geheugenproblemen. Je bent niet de enige. In de gemeente Gennep begeleiden we momenteel rond de 250 mensen. Het is niet vreemd of raar of gek, het is gewoon heel normaal.

Het thema VerbindVerhalen september is Dementie. Voor meer informatie en tips zie www.dekonnectkever.nl/verbindverhalen

Uit de krant

Uit de krant