Weet jij wat je moet doen als iemand een hartstilstand krijgt?
Weet jij wat je moet doen als iemand een hartstilstand krijgt?

Leer om te handelen bij een hartstilstand

Algemeen 62 keer gelezen

MIDDELAAR / PLASMOLEN | “Ik kon helemaal niets doen toen een huisgenoot een tijd geleden een hartstilstand kreeg. Dat machteloze gevoel was afschuwelijk, daarom wil ik leren reanimeren”, vertelde een studente een paar jaar geleden tijdens de reanimatiecursus in Middelaar. Ze is niet de enige die inmiddels van wanten weet. Tientallen mensen in Plasmolen en Middelaar weten - dankzij deze cursus - wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt.

Het duurt een behoorlijke tijd voordat een ambulance vanuit Haps in Middelaar of Plasmolen is. En tijd is letterlijk van levensbelang bij hartproblemen. Daarom werd in 2008 de Stichting Hulp bij Hartstilstand Middelaar en Plasmolen opgericht. De stichting zorgde ervoor dat op zes plaatsen in de dorpen AED’s voor iedereen beschikbaar kwamen, in eigen beheer of vanuit particulier bezit. Met een AED kunnen elektrische schokken worden gegeven waardoor een hart weer op gang kan worden gebracht.

Tijdens de cursus leren de inwoners van Plasmolen en Middelaar wat ze in zo’n panieksituatie moeten doen en hoe ze het AED-apparaat moeten aansluiten en bedienen. Of ze frissen hun kennis weer eens op. De cursus wordt gegeven op donderdag 6 en woensdag 12 oktober in multifunctioneel centrum De Koppel in Middelaar. Op deze avonden worden telkens twee cursussen gegeven: om 19.00 uur en om 20.30 uur. Aanmelden kan tot vrijdag 30 september.

De cursuskosten bedragen vijf euro.. Aanmelden kan bij Lucie van Hal, bij voorkeur via e-mail (a.hal@chello.nl) of via telefoon (024-696 1834). Vermeld daarbij naam, geboortedatum en telefoonnummer.

Als bewijs voor het goed doorlopen van de cursus, ontvangen deelnemers een pasje met nummer. Daarmee kunnen ze zich - als ze dat willen - voor een jaar aanmelden bij Hartslagnu.nl, zodat ze ook kunnen worden ingezet als burgerhulpverlener.

Uit de krant

Uit de krant