V.l.n.r.: Lasdocent Harrie Schepers, talent Bart Willems en Paul Lauwers eigenaar van Wennekes Welding Support .
V.l.n.r.: Lasdocent Harrie Schepers, talent Bart Willems en Paul Lauwers eigenaar van Wennekes Welding Support . Foto:

Het is officieel: Bart is Nederlands kampioen lassen

Algemeen 2.538 keer gelezen

CUIJK / MILL | Hoe mooi is het wanneer je als mbo-student in een technisch vak de kans krijgt om je te meten met jonge vakgenoten? Bart Willems, BBL-student, kreeg bij zijn werkgever Wennekes Welding Support alle ruimte om zich te ontplooien. Hij deed eerder dit jaar mee aan Skills Heroes en werd eerste in de Nederlandse finale lassen. Vanuit de Vakopleiding Techniek, die Bart Willems één dag per week bezoekt, werd hij gestimuleerd mee te doen. Immers, ‘een dag niet gelast, is een dag niet geleefd’. Op naar de WorldSkills in Cleveland.

Wennekes Welding Support uit Mill is actief in de kleinmetaaltechniek-branche. Het lasbedrijf is specialist in leidingwerk, skidbouw (leidinginstallaties op maat gemaakt, met een hoogwaardig frame eromheen) en RVS-constructiebouw. De klanten komen uit de procesindustrie en zijn zonder uitzondering erg afhankelijk van een bepaald productieproces. Daarin is alles op elkaar afgestemd en verbonden met elkaar. Goed werkende processen betekenen tijdwinst en dus omzetgroei. Wennekes Welding Support heeft daar met zijn producten, van ontwerp tot realisatie, een belangrijk aandeel in.

Handen
Bij Wennekes werken twee BBL-studenten. Bij deze opleiding ga je een gedeelte van de week naar school, maar leer je voor het merendeel van dagen de praktijk bij een bedrijf. Bart Willems is een van hen; deze mbo-student heeft zijn opleiding grotendeels afgerond. Bart heeft de niveau 3-opleiding afgerond en is begonnen aan niveau 4. Nu hij een goede basis heeft, werkt hij zelfstandig aan projecten die binnenkomen. In de werkplaats, maar soms ook op locatie bij de opdrachtgever.
Barts liefde voor de metaal begon op de middelbare school, toen hij in de derde klas van het vmbo via het profiel Produceren, Installeren en Energie technieklessen ging volgen. “Ik wist dat ik iets met mijn handen wilde doen”, vertelt de inmiddels 19-jarige student. “Na de middelbare school koos ik heel bewust voor de Vakopleiding Techniek, om me daar verder te bekwamen in het lassen. Daar heb ik geen dag spijt van gehad, want je krijgt hier een gedegen basisopleiding. Je gaat twee dagen naar school en bent drie dagen op het bedrijf. Nu ik de niveau 4-opleiding volg hoef ik nog maar één dag naar school. En die dag is ook nog eens voor driekwart gevuld met praktijklessen, de rest zijn de verplichte vakken, zoals Nederlands.”

Trots en passie
Harrie Schepers is Barts lasdocent bij de Vakopleiding Techniek in Cuijk. Hij werkte zelf eerst jarenlang in het bedrijfsleven voordat hij docent werd, herkenbaar voor alle leerkrachten bij de vakopleiding. “Er zijn nu 72 deelnemende bedrijven en we hebben met elk van hen een innige band. Voor de meeste leveren we al tientallen jaren studenten, die zich daar vervolgens bekwamen”, legt Harrie uit. Hij zag al snel dat hij met Bart een ruwe diamant in huis had en adviseerde hem in 2020 deel te nemen aan Skills Heroes van WorldSkills Netherlands. Bart werd tweede in de Nederlandse finale lassen.
Skills Heroes maakt vmbo-scholieren en mbo-studenten bewuster van hun talenten, kansen en mogelijkheden. Zij inspireren deze jongeren om na te denken over hun toekomst, dagen hen uit om het beste uit zichzelf te halen en motiveren hen om zich hier volledig voor in te zetten. Dit draagt bij aan de trots en passie van vakmannen en vakvrouwen, het succesvol afronden van hun opleiding en het maken van een goede start in hun loopbaan. Voor zijn eerste deelname twijfelde Bart nog, bescheiden en nuchter als hij is. Maar hij raakte overtuigd: “Een kans als deze krijg je niet vaak”, zag hij in. Het succes van 2020 smaakte naar meer en dus deed Bart dit jaar opnieuw mee. En dit keer ging hij zelfs met de titel aan de haal.

’Man van goud’
Uiteraard kreeg Bart beide keren vanuit Vakopleiding Techniek alle medewerking. Maar ook Wennekes stond open om hulp en ruimte te bieden. Een aantal uren mocht Bart in werktijd gebruiken om zichzelf voor te bereiden. Ook was er materiaal beschikbaar. Voor het samenwerkingverband Sterk Techniekonderwijs (www.samenintechniek.nl) is dit een schoolvoorbeeld van hoe parels kunnen groeien. Paul Lauwers, eigenaar van Wennekes Welding Support, is trots: “Onze leermeester Maarten Willems heeft Bart onder zijn hoede genomen en met raad en daad bijgestaan. En wat zo mooi is: Bart steekt er ook zelf veel tijd in. Hij investeert in zijn loopbaan.” Bart vervolgt: “Maarten is een man van goud. Hij is vakman én kan het overbrengen op anderen. Hij laat me zien hoe mooi het techniekvak kan zijn. Naar vakmensen is doorlopend veel vraag. Dat belooft een mooie toekomst voor ons.”

Uit de krant

Uit de krant