Juf Mieke en haar leerlingen.
Juf Mieke en haar leerlingen. Foto: Persbureau SK-Media

Koninklijke onderscheiding voor juffrouw Mieke Willems

Algemeen 968 keer gelezen

GENNEP | Juf Mieke Willems ontving op donderdagochtend uit handen van burgemeester Willem Gradisen een koninklijke onderscheiding. Na zestig jaar in het onderwijs en op bijna 80-jarige leeftijd gaat ze nu echt stoppen. In 2005 ging ze al met pensioen maar toch kwam zij wekelijks nog drie dagen naar basisschool De Ratel in Gennep om kinderen die het moeilijk hebben extra aandacht te geven. Daarom vond de school dat Willems wel een koninklijke onderscheiding verdiende.

Mieke Willems is als 20-jarige leerkracht op 1 juni 1962 gestart op de Onze Lieve Vrouwe school in Middelaar, tegenwoordig Sterrenschool Eigenwijs. Hier heeft zij zes jaar gewerkt tot ze in 1968 les ging geven op de Jozefschool in Gennep-Zuid. Vele jaren heeft zij de kinderen van de eerste klas de beginselen van het lezen en rekenen bijgebracht. Toen later de schoolnaam veranderde in De Ratel ging Mieke ook lesgeven in de hogere groepen. Zij veranderde langzaam van Juffrouw Willems in Juffrouw Mieke.

Toegewijd
“Mieke was heel toegewijd aan de anderstalige kinderen”, laat de school weten. “Vanaf het begin dat wij op De Ratel anderstalige kinderen kregen heeft Mieke zich daarvoor speciaal ingezet. Zij had steeds een goede band met de kinderen en met de ouders. Zij ging zelfs met de ouders naar de markt om hen te helpen bij het integreren in Gennep.” Mieke heeft namens het team van de school ook zitting gehad in de ouderraad. Zo onderhield zij het contact met vele ouders en organiseerde ze festiviteiten als Sinterklaas, Kerst en Carnaval voor de kinderen van de school. “Zij was de geoliede motor achter het kamp van groep 8. Mieke was ook degene met EHBO/BHV. Mieke ontfermde zich over grote en kleine verwondingen.”

Na haar pensioen
Mieke is tot 2005 op De Ratel in dienst geweest. Toentertijd liep het aantal leerlingen van de school terug en er zou een jonge, startende leerkracht moeten vertrekken. Mieke ging met vervroegd pensioen om plaats te maken voor haar collega. Dat betekende echter niet dat zij stopte met lesgeven. Vanaf 2005 komt ze wekelijks drie dagen naar school om kinderen die het moeilijk hebben extra aandacht te geven. De school vertelt: “Nu nog steeds ligt haar hart bij de kinderen met een migratieachtergrond. Velen hebben dankzij Mieke goed Nederlands kunnen leren.”

Zus
Nu vindt Mieke dat het tijd is om echt te stoppen met werken. In juni is zij 60 jaar in het onderwijs en in augustus wordt zij 80 jaar. “Het is ongelooflijk hoeveel hart zij nog steeds heeft voor onze kinderen. Het onderwijs zit haar in het bloed. Niet alleen op school heeft Mieke haar sporen verdiend, ook stond zij altijd klaar voor haar familie.” Jaren heeft zij haar zus Gemma naar het werk gebracht en haar ook weer opgehaald omdat Gemma zelf niet mobiel was. Had Gemma ochtenddienst dan zorgde Mieke dat zij om 06.00 uur kon beginnen en had Gemma avonddienst dan stond Mieke om 22.00 uur op haar te wachten. Toch stond Mieke dan ’s ochtends om 08.00 uur weer fris en fruitig klaar om de kinderen les te geven. Inmiddels zijn de vroege en late ritjes verleden tijd maar nog steeds wonen de twee zussen samen, gezellig in Molenhoek.

Lieve juf
“Veel mensen uit Gennep hebben veel geleerd van Juffrouw Mieke. Regelmatig wordt er door oud leerlingen nog naar haar gevraagd. Inmiddels zitten er niet alleen kinderen maar ook al kleinkinderen van oud-leerlingen op school. Groot is hun verbazing dat Mieke nog steeds actief is op school. Allemaal hebben zij Mieke in hun hart gesloten. Het is zo’n lieve juf. Dit telt ook voor de collega’s waar zij in de loop van al die jaren mee gewerkt heeft. Haar collega’s zijn allen erg aan haar gehecht”, besluit de school. “Mieke neemt na 60 jaar afscheid van het onderwijs. Zelf vindt zij dit niet bijzonder, maar dat is het natuurlijk wel.”

Uit de krant