Het fietspad naast de Maasbrug wordt als het aan RWS en het ministerie ligt niet op korte termijn verbreed. (Archieffoto: Jos Gröniger)
Het fietspad naast de Maasbrug wordt als het aan RWS en het ministerie ligt niet op korte termijn verbreed. (Archieffoto: Jos Gröniger) Foto: Jos Gröniger

Petitie voor verbreding fietspad Maasbrug al veelvuldig ondertekend

Algemeen 632 keer gelezen

GENNEP / OEFFELT | Inwoners van de regio zijn sterk van mening dat het fietspad op de Maasbrug, tussen Oeffelt en Gennep, breder moet. Dat blijkt uit een petitie die onlangs is opgezet, met als doel die gewenste verbreding te verwezenlijken. In nog geen week tijd plaatsten al ruim 500 mensen hun digitale handtekening. Momenteel is dat aantal nagenoeg verdubbeld. 

“Dagelijks maken ruim 3.000 fietsers gebruik van de brug. Het huidige tweerichtingenfietspad is met een breedte van 2 meter (!) veel te smal voor dit aantal fietsers,” stelt petitionaris Hart voor Gennep, een plaatselijk platform dat de regionale politiek op de voet volgt. “Meerdere onderzoeken tonen de noodzaak tot het verbeteren van dit fietspad aan.”

Te smal volgens richtlijnen
Volgens de richtlijnen voor fietspaden is het bewuste stukje brug te smal voor de hoeveelheid gebruikers. Omdat er enkel sprake is van richtlijnen, en niet van normen, is de verbreding van het fietspad uitgesteld tot het moment waarop het gehele brugdek onder handen wordt genomen. Wanneer deze opknapbeurt plaatsvindt, is nog niet bekend.

De provincies Noord Brabant en Limburg (beide beheerder van de brug) hadden graag gezien dat de verbreding van het fietspad, van twee naar drieënhalve meter, zou worden meegenomen in het project ‘Ruimte voor de Maas bij Oeffelt’. Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat ziet echter geen redenen om de brugwerkzaamheden in dit project op te nemen. Onlangs heeft Minister Harbers aangegeven toch bereid te zijn om na te denken over een oplossing, maar hij blijft de hand op de knip houden.

Middelen beschikbaar stellen
Petitienemer Hart voor Gennep hoopt met de petitie de minister aan het denken te zetten. Namens “Inwoners van de gemeenten Gennep, Bergen, Mook en Middelaar en Land van Cuijk en recreanten in de gemeenten” verzoekt de petitionaris het ministerie van I&W om “middelen beschikbaar te stellen om de Maasbrug te verbreden voor een veilige verbinding voor (brom-)fietsers en voetgangers.”

Uit de krant