De Mookse basisschool heeft gewonnen.
De Mookse basisschool heeft gewonnen.

Adalbert basisschool uit Mook wint regionale E-waste Race

Algemeen 161 keer gelezen

MOOK | Tot op het laatste moment was er grote spanning, maar de Adalbert basisschool in Mook heeft de E-waste Race gewonnen. Dat betekent dat de Adalbert-leerlingen, van alle deelnemende scholen in het werkgebied van Dar, de meeste elektronische apparaten hebben ingezameld. Ruim 16.500! Wethouder Wienhoven van gemeente Mook en Middelaar overhandigde met trots de eerste prijs: een tof schoolreisje.

“Als die andere school 26 telefoontjes meer had ingezameld, dan hadden zij gewonnen,” stelt een woordvoerder van Dar. Maar in Mook gaven ze de voorsprong niet zó gemakkelijk uit handen. De basisschoolkinderen konden de overwinning ruiken. Zeker toen donderdagmorgen er nog files ontstonden in de buurt. Talloze omwonenden wilden nog op de valreep hun elektronische apparaten doneren. Die file bleek in Mook dus net iets langer te zijn, met de overwinning tot gevolg.

De E-waste Race
Van maandag 14 maart tot en met donderdag 7 april organiseerde Dar samen met Road2Work@Dar en Wecycle de E-waste race. Tijdens dit educatieve project leerden kinderen op actieve manier over het recyclen van elektronische apparaten. En wat voor effect dit heeft op mens en milieu. Ook kwamen onderwerpen als grondstoffen, het belang van minder gebruiken en hergebruiken aan bod. Na een gastles waren de scholieren klaar om daadwerkelijk hún steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van onze regio. Door de fysieke inzamelactie van elektronisch afval met hun eigen buurt.

Een betere wereld, begint op zolder
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste. De helft van het Nederlandse e-waste wordt namelijk niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in. Die verdienen een tweede leven. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race voor bewustwording zorgt bij kinderen en hun omgeving over het belang van recycling en hergebruik. Heeft u nog e-waste thuisliggen? Breng dit dan gratis naar een van de milieustraten van Dar.

Uit de krant