Ook de theaters blijven na 17.00 uur leeg.
Ook de theaters blijven na 17.00 uur leeg.

Avondlockdown vanaf zondag, vrijwel alles gesloten tussen 17.00 uur tot 5.00 uur

Algemeen 2.824 keer gelezen

REGIO | Veel sectoren moeten vanaf zondag dicht tussen 17.00 uur tot 05.00 uur. Dat geldt onder meer voor restaurants en cafés, ‘niet-essentiële’ winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken, sportscholen en de amateursport. Scholen kunnen open blijven, maar vanaf groep 6 is er een mondkapjesplicht. De nieuwe maatregelen duren in ieder geval drie weken. Op dinsdag 14 december is een nieuwe zogenaamd weegmoment. 

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge hadden afgelopen vrijdagavond andermaal slecht nieuws. “De cijfers zijn hoog, hoger, hoogst. Ons gezamenlijke gedrag is maar beperkt veranderd. We hebben het OMT eerder deze week om spoedadvies gevraagd. Dat komt erop neer dat het aantal contacten zo snel mogelijk met minstens 20 procent naar beneden moeten brengen. Dat lukt niet met alleen een paar kleine aanscherpingen. Het gaat weer veel vragen van ons allemaal. De maatregelen gelden voor drie weken.”
Doel van de maatregelen is om de snelle toename van de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames af te remmen. Rutte: “We dachten en hoopten van de zomer van de meeste maatregelen af te zijn. Maar de realiteit is heel anders, in de zorg is het weer alle hens aan dek.”

Avondlockdown
De komende drie weken gaat Nederland in avondlockdown. Rutte licht toe: “Met ingang van aanstaande zondag is tussen 17.00 uur en 5.00 uur alles in Nederland in principe gesloten, van kappers tot evenementenhallen. Enkele uitzonderingen zijn essentiële winkels en dienstverleners. Zij kunnen openblijven tot 20.00 uur. Afhalen in de horeca blijft mogelijk, evenals bezorging.”
Wat de nieuwe regels beteken voor de amateursport lees je op onze website.

Onderstaande maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur en gelden in ieder geval tot 19 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld.

Maatregelen en dringende adviezen:
- Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
- Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur.
- 1.5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
- Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen mogen openblijven tot 20.00 uur.
- Essentiële dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.
- Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.
- 1.5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.
- 1.5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.
- Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1.5 meter afstand.
- Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.

Mondkapje op school
Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals looproutes in de scholen, mondkapjes in de gang voor leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs. En regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Steunpakketten
Rutte laat weten dat het kabinet de ondernemers en sectoren die opnieuw hard getroffen worden, niet in de steek laat. “De steunpakketten worden verlengd of opnieuw geactiveerd om de schade tot in ieder geval het eind van het jaar te beperken.”

Afbeelding

Uit de krant