De gebouwen van de stadstuin aan de Goorseweg in Ottersum.
De gebouwen van de stadstuin aan de Goorseweg in Ottersum. Foto: Jos Gröniger

Uitstel, maar geen afstel voor Biologische Stadstuin

Algemeen 162 keer gelezen

GENNEP / OTTERSUM | De gemeente Gennep mag niet, zoals zij dreigde, op 1 juli gaan handhaven op het perceel aan de Goorseweg 42. De rechter honoreerde eerder deze week het door stichting Biologische Stadstuin Gennep ingediende verzoek tot uitstel. Daarom kunnen de gebouwen blijven staan tot 4 november van dit jaar. Op die datum vervalt de bruikleenovereenkomst tussen de gemeente Gennep en de stichting.

Op de Facebook-pagina van de Biologische Stadstuin Down to Earth werd kort na de uitspraak van het kortgeding gesproken over ‘goed nieuws’… ‘We hoeven nu niks af te breken. 2-0.’ Initiatiefnemer ging in de WhatsApp-bericht naar de redacteur van deze krant een stukje verder; ‘Rechtszaak gewonnen 2-0 voor de stadstuin’.
De stichting voelt zich momenteel mogelijk moreel leider in de kwestie, maar wordt het ook de winnaar? Jurist Rob Noy, namens Rechtswinkel Gennep de belangenbehartiger voor de stadstuin, tempert de gemoederen. “Ik zie dit niet als een wedstrijd. Het is wel een strijd geworden. Een harde strijd mag je wel zeggen.” De jurist betreurt het dat beide partijen recht tegenover elkaar staan. En dat terwijl in zijn ogen alle betrokkenen een algemeen belang dienen. “De stadstuin draait op vrijwilligers en helpt mensen aan het werk. Ik verdedig de stadstuin namens de Rechtswinkel die financieel gesteund wordt door de gemeente. Dat maakt het best lastig”, zegt Noy, die toenadering zocht bij wethouder Peperzak. “We hebben vrijdag koffie gedronken en ik heb tijdens het gesprek voorstellen gedaan. Zonder resultaat, de wethouder liet weten dat de gemeente niet wil schikken.”

Dinsdag 29 juni diende het kortgeding waarin twee bezwaren van de stichting Biologische Stadstuin Down to Earth behandeld werden. Deze organisatie tekende bezwaar aan tegen de beslissing op bezwaar om de weigering van de aangevraagde vergunning voor het oprichten van verschillende bouwwerken en het uitvoeren van detailhandel. Ook werd bezwaar ingediend tegen de opgelegde last op bestuursdwang waardoor de gemeente Gennep de bouwwerken (buiten de toegestane omvang) op het perceel per 1 juli zou kunnen verwijderen.

Het verzoek tot opschorting van de last op bestuursdwang is daarentegen wel toegewezen. Dat betekent in dit geval dat de stadstuin meer tijd heeft de niet toegestane gebouwen te verwijderen. Deze mogen blijven staan tot 4 november, de datum waarop de bruikleenovereenkomst beëindigd wordt. Daarna dienen de activiteiten op de locatie gestaakt te worden.
De jurist zegt dat de stadstuin de extra maanden nodig heeft om een nieuwe locatie te kunnen vinden. Terwijl de geruchten hardnekkiger worden, houdt de stadstuin de nieuwe locatie nog onder de pet totdat de vergunning verleend is. Wethouder Peperzak zei woensdag niets te weten van een nieuwe locatie. “Als het zover is dient de gemeente een vergunning te verlenen.”

Uit de krant

Uit de krant