De Jan van Cuijk-molen in Cuijk is één van de molens die in het Paasweekend te bewonderen is. (Foto: Ten Haaf Fotografie).
De Jan van Cuijk-molen in Cuijk is één van de molens die in het Paasweekend te bewonderen is. (Foto: Ten Haaf Fotografie). Foto:

Jubilerende Molenvrienden willen ‘geschiedenis in leven houden’

Algemeen 1.274 keer gelezen

REGIO | Relatief gezien heeft Land van Cuijk heel veel molens. Dat zegt Walter Cornelissen, secretaris van vereniging Molenvrienden Land van Cuijk en omstreken. Met elf molens in deze gemeente, plus twee watermolens, en dan óók nog een aantal molens in gemeenten Heumen, Mook en Middelaar, Gennep en Bergen in het beheer, kan gesteld worden dat het de stichting voor de wind gaat. Dat klopt ook wel want dit jaar vieren Walter en zijn molenvrienden hun veertig jarige jubileum. Om die reden zijn met Pasen bijna alle molens geopend.

De molens in de regio kennen naast hun relatieve overvloed nog wat opvallende eigenschappen. Zo is een groot deel van het molenarsenaal ‘tweedehands’. Walter geeft een korte les in molenhistorie: “Veel molens hier zijn van hout en hebben vroeger in het westen gedraaid om water uit de polders te pompen. Vervolgens zijn ze afgebroken, met paard en wagen hier naartoe vervoerd en weer opgebouwd.”

“In de periode van 1900 tot aan WO2 is er nog veel geïnnoveerd op molengebied. Zo kon de molenaar meekomen met de ontwikkelingen en blijven concurreren in een tijd waarin elektriciteit steeds belangrijker werd.” Na de oorlog was de windenergie nog handig voor de wederopbouw van het land, maar als snel raakten de molens buiten gebruik en in verval: ingehaald door de tijd en technologie. Walter: “maar in de jaren ’70 realiseerde men zich dat de molens een belangrijk stukje historie waren en dus behouden moesten blijven. Ze werden gerestaureerd en er moesten molenaars komen. Uiteindelijk zijn er zo ook verenigingen ontstaan, waaronder dus Molenvrienden Land van Cuijk.”

Molenvrienden Land van Cuijk
Wie op met Pasen een kijkje komt nemen in één van de molens die onze regio rijk is, zal ongetwijfeld bovenstaande feitjes en meer te horen krijgen van de enthousiaste molenaars. Net als Walter zijn ook zijn collega’s en verenigingsgenoten gek van de bouwwerken en bereid om alle kennis te delen. “Mensen rondleiden, dingen vertellen, dat maakt het vak van molenaar leuk.” Maar ook de techniek spreek hem aan. Eeuw na eeuw gebruikten mensen molens om bijvoorbeeld granen te vermalen. Het machinale is pas enkele decennia de norm. “Als molenaar wil ik de geschiedenis in leven houden. Wij allemaal, trouwens. Daar draait het bij de Molenvrienden om.”

Maar natuurlijk draait het ook om het onderlinge contact. Indien nodig schieten de molenaars elkaar te hulp en ook nieuwe enthousiastelingen worden goed ingewijd en opgeleid. Bedienen, op de wind zetten, zeilvoering, veiligheid, het weer begrijpen: al die essentiële onderdelen worden door Walter en zijn molenkompanen overgebracht op de nieuwe generatie. “Daarvoor hebben wij zelfs een opleidingsmolen in Oeffelt én eentje in Overasselt. Daar leer je echt met de molens omgaan en werken.”

En wie meldt zich dan aan als molenaar? Dat kan iedereen zijn, mensen uit de buurt of van verder weg. Mede door het leuke verenigingsblad heeft Molenvrienden Land van Cuijk en omstreken door heel Nederland en zelfs daarbuiten leden, 75 in totaal. “En momenteel hebben we ook een jongen van vijftien in opleiding. Dat is natuurlijk erg jong, maar hij is dolenthousiast.”

Ook molengeschiedenis volgen?
Kortom, het ziet er naar uit dat het huidige jubileum van Molenvrienden Land van Cuijk en omgeving niet de laatste zal zijn. En wie weet trekken ze nog wel nieuwe molenaars aan tijdens Pasen, als de molens geopend zijn. Walter: “We nodigen iedereen uit om gewoon een kijkje te komen nemen.” Hij grapt: “Je kunt naar de woonboulevard gaan of juist een molen bezoeken. Daar steek je sowieso iets van op!”

De molens zijn op Tweede Paasdag geopend van 11:00 tot 16:00 uur en gratis toegankelijk. Voor actuele info over de deelnemende molens, of als je meer wil weten over de molenvereniging: molenvrienden.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant